Sirup/sok od lipe



Ove godine odlučila sam se pozabaviti zdravim verzijama zimnice i sokova koji su inače neizostavan dio osvježenja u ljetnim mjesecima. Mama tradicionalno, svake godine pravi domaće sirupe, odnosno sokove koji se ne mogu usporediti niti sa jednom kupovnom verzijom sirupa/soka. Punoća okusa, jednostavnost sastojaka, odsutsvo aditiva, domaće, netretirano voće - samo su neke od bogatih epiteta koji ih krase. 



S obzirom da svi nekako sve više osvještavamo važnost zdravlja i onoga što unosimo u organizam, ove godine smo odlučili izbaciti i šećer iz onoga što jedemo ili pijemo na dnevnoj bazi. Kao zamjenu za šećer koristili smo med, a svi ostali sastojci ostali su isti! :) Oko spravljanja domaćeg sirupa zaista nema previše posla, prtljanja ili nereda, a nagrada koju na kraju dobijemo je neprocjenjiva! 


6 litara vode
250 g lipinog cvijeta (cvijet s peteljkom, ali bez lista)
80 g limunske kiseline
2 teglice meda (2x 900 g)
naranča, limun

-prvi zadatak je nabrati cvijetove i potopiti ih u 6 litara vode zajedno s limunskom kiselinom, narezanom narančom i limunom
-tako pripremljenu tekućinu lagano promiješamo, poklopimo i ostavimo da stoji 24 h
-nakon 24 h, procijedimo tekućinu kroz gazu ili sitno cjedilo, dodamo med i ostavimo da stoji još 24 h (najbolje na hladnom mjestu, u podrumu)
-flaše koje smo prethodno oprali i osušili stavimo zagrijavati u pećnicu na 50 - 60 °C (ovisno o jačini pećnice) kako bi se sterilizirale i postale vruće
-dok se flaše zagrijavaju, tekućinu stavimo zagrijavati sve do faze vrenja
-ljevamo kroz lijevak (vruć sirup u vruće flaše), zatvorimo poklopcem, okrenemo naopačke flašu (na čep) i ostavimo da odstoji barem 30 minuta
-zatim flaše okrenemo, ostavimo da se sok u flašama ohladi na sobnoj temperaturi, provjerimo jesu li sve flaše povukle vakum (čep se neće čuti, odnosno ne može se stiskati gore-dolje)


-na taj način pripreme nije potrebno koristiti konzervans ili neke druge dodatke protiv kvarenja, dovoljna je sama limunska kiselina 


P.S.
*sok se može i hladan lijevati u hladne flaše, ali u tom slučaju potrebno je dodavati konzervans
*savjet: pazite prste i koristite krpe pri zatvaranju i okretanju flaša! :)
* sirup neće biti jako gust poput onog kojeg radimo sa šećerom, ali to nikako ne utječe na okus ili količinu koju treba dodati kada si pravimo sok

Primjedbe

Popularni postovi