Pita od borovnica


Uskoro se bliži jedan dan koji će pobuditi neke slatke uspomene pa ga planiram začiniti nekim slatkim stvarima. Ne znam hoće li biti u izvedbi borovnica ili ću probati i u nekoj drugoj kombinaciji kreme, ali tijesto definitivno ostaje kao podloga. Ne samo da je dobro za pitu, nego je odlično i za kekse. Kad sam zamijesila ovu slatkoću, ostavila sam si komadić tijesta i oblikovala nekoliko keksića koji su se pekli zajedno s pitom i bili smo oduševljeni okusom i hrskavom strukturom.


Redam ja te zajedničke recepte ko od šale. Volim dijeliti hranu :) Kao što i volim dijeliti recepte s vama. 
Baš onako,  s ljubavlju :)

TIJESTO

50 g bademovog brašna
50 g lješnjakovog brašna
150 g tapioka škroba
50 g maslaca
1 žlica kokosovog šećera
2 žlice milerama
1 jaje
2 žličice PZP-a

-bademe i lješnjake možete usitniti u blenderu do malo finije strukture i to će poslužiti kao brašno
-pomiješamo sve sastojke u jednoj zdjeli (ja sam otopila maslac prethodno) i zamijesimo tijesto
-stavimo ga u hladnjak na 30 minuta da se stisne


KREMA

300 g borovnica
10 datulja
1 jaje
1/4 vanil štapića
2 žličice instant želatine

-datulje namočimo u 200 mL tople vode (osobito ako su se malo osušile) barem 1 h, ako su jako sočne i mekane možete ih koristiti i bez namakanja
-datulje ocijedimo, i zajedno s borovnicama, jajetom, vanilijom i želatinom stavimo u blender i kratko blendamo dok se sve ne sjedini

-u kalup promjera 16 cm koji smo namazali maslacem i posuli tapioka škrobom (da se ne zaljepi) rukom rasporedimo malo više od polovice tijesta (utiskujemo lagano na dno i oko stijenke kalupa
-zatim izlijemo kremu preko tijesta u kalupu
-ostatak tijesta razvaljamo, izrežemo na trakice i postavimo odozgora preko tijesta (nemojte pretanko utiskivati niti razvaljati tijesto)
-pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C,  cca 1 h (ili dok ne porumeni i postane hrskavo)

Primjedbe

Popularni postovi