Pavla, ljepotica
Baš sam željela napraviti Pavlovu, ali tako da ju i ja mogu jesti. Inače, Pavlova torta je meni osobno kraljica među tortama jer je toliko jednostavna, a nema koga još okusom nije oduševila. Toliko je fleksibilna da samu podlogu možeš raditi u bezbroj verzija, a kremu i nadjev prilagođavaš svom ukusu. Ovaj puta sam zamislila neki okus s dozom karamele s nečim osvježavajućim, baš onako, pravo sladak da ti zaigra nepce. I baš sam oduševila samu sebe.
To mi je najbolje, kad samu sebe očaram. Ne sekirajte, ne oduševim se uvijek eksperimentom. Nitko nije savršen. Neki dan sam mislila da će mi tijesto od avokada za rezance biti odlično, super, bravo. NIJE. Bilo je ljigavo i bezukusno i ..šteta avokada. Totalni promašaj. S obzirom da nitko ne piše promašajne recepte vratimo se mi na ovu ljepoticu.
Zamislila sam na njoj jagode. Nisam našla made in domaći opg, a sve to stranjsko izbjegavam koliko god mogu. Zaključila sam da će sasvim poslužiti i zadnji paketić domaćih ribizla koji mi je ostao od prošlogodišnjeg uroda. I tako je nastala Pavla, rumena ljepotica, preplanule puti. Ten nije dobila od kakaa, već od kokosovog šećera, a haljinu su joj podarili ribizli.
Ako ćeš probati praviti Pavlu, znaj da kremu možeš stvarati po svom guštu. Ako ti se ne muti ovoliko, možeš i prokuhati voće, ubaciti želatinu i zaliti u kalupu ili razmazati domaći pekmez i narezati svježe jagode po njemu. Meni još pada napamet namazati kremu od indijskih oraščića jer ona ima okus šlaga, pa na to narezati svježe voće. Ma što god ti padne na pamet. I to je to. Jednostavnost je vrlina.
BISKVIT
5 bjelanjaka
1/4 štapića vanilije (ili par kapi ekstrakta)
100 g kokosovog šećera
1 žlica bademovog brašna
-bjelanjke i sadržaj vanil štapića mutimo dok ne očvrsnu, a zatim postepeno dodajemo kokosov šećer
-mutimo dok smjesa ne postane svilenkasta (za modlama će se vući bjelanjci kad ih miksaš)
-kad je gotovo, špatulom lagano umiješamo 1 žlicu bademovog brašna
-na papir za pečenje, u tepsiji smjesu rasporedimo na dvije jednake hrpice, dovoljno udaljene jedna od druge i lagano oblikujemo špatulom
-peći na 130°C 1h i 30 minuta, u prethodno zagrijanoj pećnici, ja sam pekla na opciji gore-dolje+ventilator, no poslužit će i običan gore-dolje ako nemaš ventilator
-nakon sat i pol pećnicu isključimo, otvorimo do pola i ostavimo biskvit da se postepeno hladi u pećnici
-biskvit ima blago karamelast miris i okus, dovoljno je nježan i lagan, a sočan
KREMA
5 žutanjaka
150 g ribizla
2 žlice meda
30 g maslaca
-žutanjke s medom tučemo na pari, dodamo kremu od ribizla (ja sam smrznute ribizle samo brzo smiksala u blenderu) i miksamo 30 minuta na pari dok se krema ne zgusne, odnosno jaja se moraju termički obraditi
savjet: dok se krema malo ne zgusne bolje je miješati pjenjačom
-nakon 30 minuta kremu skinemo s pare i ostavimo sa strane da se hladi, uz povremeno miješanje
-u hladnu kremu umiksamo maslac i spremna je za mazanje
Na kraju krajeva, ohlađeni biskvit odvojimo od papira za pečenje (nježno jer je ljepljivo, možete si pomoći tako da ruke malo namažete maslacem ili maslacem namažete drugi papir za pečenje na koji ćete preokrenuti biskvit, inače će se zalijepiti i potrgati) i namažemo polovicu kreme, preklopimo drugim biskvitom i namažemo ostatak kreme, po želji narežemo voće
Primjedbe
Objavi komentar