Jadrolinija s prilogom
Neke stvari jednostavno mrzim raditi. U toj mjeri da kvocam, grintam, pričam sama sa sobom i radim ih istovremeno. Ne znam zašto. Krumpir volim jesti, zelenu salatu također, ali papaline volim jesti koliko ih volim i čistiti. Zato su one na prvom mjestu. To ima logike.
1. Čistiti papaline
2. Prati zelenu salatu
3. Guliti krumpir
Nedavno smo na poslu pričale o hrani. Mislim stalno pričamo o hrani jer smo žene, gurmanke, kraljice, a neke i majke. I tako ja spomenem svoju mržnju prema papalinama, svim stadijima mržnje. Prvo mrzim ih čistiti, drugo kuća smrdi 10 dana poslije, treće kad ju pojedeš iz usta izlazi nešto kao da si pojeo cijelo jato, a ne par komada. I četvrto, grijeh mi je uništiti ribu hrpom ulja u kojem se prži.
I tako saznam da ih ne moram pržiti, a kad ih ne pržiš ne smrdi kuća u toj mjeri i ne podrigneš jato papalina. Ja kao ja, nevjerni Toma, dok ne probam, ne vjerujem. I sada, u tom isprobanom otkriću više ne mrzim papaline jer zasmrde cijelu kuću niti zato što smrdi kad ju pojedeš, samo je ostalo ono da ju mrzim čistiti. To nijedan recept ne može popraviti.
Stvarno mi je ovo pravo otkriće, em što su preukusne, em što se ne cijedi mast iz njih, a opet su tako sočne. A tako su slatke kad ih poredaš sve jednu do druge da ih je šteta pojesti. Evo, gle! Još da nađem nekog tko će mi ih očistiti...
Za jednu veliku, punu tepsiju (cca za 4-5 osoba)-možda i 6,7 ako jedeš kao riba
PAPALINE
1200 g papalina
2 limuna
sol, origano, ružmarin
maslinovo ulje
-papaline očistimo od glave i utrobe i operemo ih u nekoliko voda kako bi izbjegli gorčinu od iznutrica
-u jednoj posudi ih posolimo, dodamo origana i ružmarina i preko njih iscijedimo sok od jednog limuna
-na papir za pečenje ih posložimo kao na slici i ako mislite da je potrebno, dodatno malo posolimo odozgora (ja jesam jer su mi bile smrznute i pustile su dosta vode)
-poškropimo ih maslinovim uljem i narežemo limun na ploške
-pečemo u zagrijanoj pećnici na 250°C cca 20-25 minuta (ovisno jesu li vam smrznute ili svježe), sami prilagodite vrijeme pečenja vašoj pećnici
RIZI_BIZI
luk
riža
grašak
jaggety, origano, biber
maslinovo ulje
-na maslinovom ulju popržimo luk, dodamo grašak i rižu (prethodno opranu, naravno) i lagano kratko pirjamo, zatim podlijemo (ne puno, kao rižoto, podljevamo po manje, više puta)
-začinimo po želji
-ovaj rizi bizi je kremozan i topi se u ustima, ako to želiš pročitaj napomenu
NAPOMENA
Kao i rižoto, ne smijemo prekuhati rižu, niti osušiti, znači treba isključiti dok je smjesa još tekuća jer kad ugasimo vatru, riža će još popiti tekućinu, a rižoto će ostati sočan. Kada u kuhanju rižota ostavimo da ispari sva tekućina i onda isključimo vatru, kad se prohladi dobit ćete ciglu.
Primjedbe
Objavi komentar