Bakina pogača


Kad bi baka mijesila pogaču, mirišala bi cijela kuća. Neke stvari nitko ne zna napraviti kao baka. Kao da samo njenim rukama isti sastojci vjeruju pa uvijek ispadnu onako posebno, tog pravog okusa. Kad sam tek saznala za gluten, baka mi je htjela umijesiti pogaču. Jedva sam ju odgovorila. Teško je njoj objasniti pojam kontaminacije. A onda sam se ja ohrabrila i izumila recept koji je okusom najsličniji njezinoj domaćoj pogači. Stoga je svakako zaslužila dobiti i ime: bakina. 

Ova pogača je zapravo krumpirov kruh. Jako je fina i neutralnog okusa pa ju možete kombinirati i na slatko i na slano, kako vam duša najviše voli. S obzirom da je smjesa za pogaču rijeđa/nekompaktna, dakle nije poput običnog tijesta, najbolje ju je peći u nekom kalupu. Ja sam koristila kalup za male torte, promjera cca 16 cm. Jesam rekla da je jako jednostavna za napraviti? 


Ja kao ja, uvijek krivo procjenim koliko ćemo pire krumpira za ručak pojesti. Uvijek mi ostane viška. Valjda mi je to usadila moja majka: bolje da ostane nego da se zgledamo. Pa eto, nemojte bacati ostatak krumpira nego si od njega umijesite kruh, pogaču, njoke, knedle, kifle... :)


100 g quinoe
100 g prosa
200 g pire krumpira
1 jaje
100 mL jogurta
1/2 PZP-a (cca 8 g)
sol

-quinou i proso dobro operemo u nekoliko voda i ocijedimo
-premjestimo ih u blender, dodamo im jaje i jogurt i miksamo do guste kreme
-premjestimo sve u jednu posudu, dodamo pire krumpir, PZP, i posolimo po želji i špatulom dobro sjedimo smjese
-smjesu premjestimo u kalup za pečenje (možemo dno obložiti papirom za pečenje)
-pećnicu zagrijemo na 190°C i stavimo peći na cca 35 minuta (dok se odvoji od stijenke i porumeni odozgora

Primjedbe

Popularni postovi