Snikersić
Snikers je jedna od mojih omiljenih čokoladica. Navodno ju i mi bezglutenci smijemo. Ali kako bezbrižno uživati u tom savršenom spoju kikirikija i čokolade kad unutra nađeš komad plastike? Inače jako volim kikiriki u svim mogućim kombinacijama i slatkim i slanim, no ovo mi je jedna od omiljenih. Najbolji dio u svemu mi je kombinacija karamela i kikirikija. Naravno da mi je palo napamet da ga napravim sama. Ali kako dobiti karamel kad šećer ne jedem? Ovo mi je baš bio izazov. Prvi put sam ovo radila, prema nekom svom osjećaju. Opet početnička sreća ili sam jednostavno master-chef? Karamel sam dobila od šećera kokosovog cvijeta. Prezadovoljna sam. Ljepota je u tome što si možeš dozirati koji sloj voliš najviše pa ga tako i slagati. Ja ću idući put podebljati karamel. Isto tako, ovo možeš razvući i u nekoj uskoj maloj tepsijici na papiru za pečenje, ne moraš koristiti silikonske kalupe kao ja.
Opet mi je čudom nestao iz hladnjaka. Tko zna, možda se neki budući zdravohranitelji šuljaju po kući kad me nema :)
ČOKOLADNI SLOJ
40 g kokosovog ulja
30 g kakao praha
2 žlice meda
-sve otopiti na pari, razliti na papir za pečenje u tepsiju ili u silikonske kalupe (ja sam ih iskoristila 7)
-staviti u hladnjak da se čokolada stisne dok pripremamo ostalo
SVIJETLA KREMA
40 g očišćenog kikirikija iz ljuske
50 g indijskih oraščića
15 g kokosovog ulja
1 žlica meda
malo vode
-indijske oraščiče prethodno namočiti barem 2 sata u mlakoj vodi
-indijske oraščiče i kikiriki staviti u blender, dodati kokosovo ulje koje smo otopili na pari i med te blendari, dodati malo vode da se blender pokrene i da sve postane kompaktna smjesa
-izvadimo čokoladu iz frižidera i svijetlu kremu rasporedimo po čokoladi i vratimo sve zajedno u hladnjak
KARAMEL KREMA
60 g kokosovog šećera
20 g kokosovog ulja
50 mL mlijeka
dodatno: 50 g očišćenog kikirikija iz ljuske (krupno ga sameljemo u blenderu ili batom lagano usitnimo)
-šećer staviti topiti na laganu vatru, dodati kokosovo ulje i pustiti da se šećer pretvori u karamel lagano miješajući
-preko karamele preliti mlijeko (polako jer može prskati)
-karamel će se stisnuti ali nemojte brinuti jer to tako treba biti, ostaviti na laganoj vatri, povremeno miješati i karamel će se ponovo otopiti, ostaviti da se tekućina reducira do gustoće meda koji pada sa žlice otprilike
-dodati usitnjeni kikiriki, lagano promiješati i rasporediti po svijetloj kremi te vratiti u hladnjak na 2 sata
BOMBAAA! To je to, jako se lijepo reže nožem na manje komadiće (jako je zasitno). Meni je ostalo još malo mjesta u kalupiću nakon što sam rasporedila karamel pa sam napravila još malo čokolade prema prethodnom receptu samo sam ubacila i mlijeko unutra da mi se čokolada ne stisne nego da ostane tekuća, ali vi to ne morate naravno :)
Uživajte i vi u ovoj slastici koja može stajati danima u hladnjaku, ako izdrži.
Primjedbe
Objavi komentar