Sladoled: Kokos & Šumsko voće


Počela je sezona svega pa tako i sladoleda. Vrijeme kada svaki drugi čovjek ili dijete liže sladoled šetajući gradom. Mene nećete vidjeti da gradom ližem sladoled jer je potpuno suludo staviti sladoled u posudicu i nositi ga sa sobom samo da bi ga lizala sa svim drugim ljudima. Jednom sam uzela sladoled u gradu i više poslije toga nisam. Možda zato jer sam duže sjedila na wcu nego što mi je trebalo da ga pojedem. Ah, druga stvar je u velikom gradu. U svakom trgovačkom centru u trgovini zdrave hrane može se naći svakakav sladoled bez glutena, ma bez svega, bez šećera, laktoze, orašastih plodova, što god zamisliš. Kad pročitaš etiketu što sve sladoled nema, pitaš se hoće li uopće biti ičega osim zraka unutra kad otvoriš pakiranje. I to je super. No mi u Virovitici nemamo tu mogućnost jesti FREE FROM EVERYTHING sladoled pa ja pravim domaći. 

Već dvije godine razmišljam kako ću si kupiti aparat za sladoled. Naravno, ja sam zamišljala onaj pravi u koji staviš tekućinu i onda on to vrti, hladi, miješa i ti izvadiš savršen sladoled. I onda sam otkrila koliko to košta i odustala. Možda ove godine kupim onaj običan, za po doma, čiju posudu moraš držati u zamrzivaču. Probala sam napraviti više vrsta sladoleda, na različite načine i uvijek je problem (ako nemaš aparat za sladoled) što se pri zamrzavanju naprave veliki kristali leda i onda dobiješ santu leda od koje ne možeš napraviti kuglice. Da bi to izbjegli, trebali bi svakih pola sata otvoriti zamrzivač i dobro izmiješati smjesu i na taj način izbjeći preduboko smrzavanje (osobito ako se smjesa prije tog ne kuha da se reducira tekućina). 

No dobro, ja sam ovaj put otišla od kuće na par sati pa sam dobila santu leda. Spasila sam ju pomoću blendera s opcijom za led. Ostavila sam da malo odstoji i otpusti, onda sam žlicom izvadila komade i stavila u blender i blendala dok se nije led razbio u smjesu koju mogu vaditi žlicom za sladoled. Tko je savršen nek prvi baci kamen.

Najvažnije je da je okus pogodak.

SLADOLED OD KOKOSA

150 mL kokosovog mlijeka
4 žlice grčkog jogurta
15 žlica kokosovog brašna (krupnog u mrvicama)
2 žlice meda

-sve u blender, sjediniti, premjestiti u posudu pa u zamrzivač

SLADOLED OD ŠUMSKOG VOĆA

250 g smrznutog šumskog voća
150 mL kokosovog mlijeka
4 žlice grčkog jogurta
4 žlice meda

-sve u blender, sjediniti, premjestiti u posudu pa u zamrzivač

-sladoled promiješati svakih pola sata (razbijati kristale leda) sve dok se ne zamrzne do željene tvrdoće

Primjedbe

Popularni postovi