Proljetni ručak
Kako iskoristiti proljetni dan tako da ne provedeš pola dana u kuhinji, a pola u suđu, a opet da se dobro i kvalietno najedeš? E pa jednostavno. Donosim vam jedan zasitan, lagani recept idealan za proljeće. Šparoge su gotovo kao i proljetnice, neizostavan dio proljeća. Jako ih volim, ali rijetko ih jedem. Razlog tomu je što su uvijek skupe, a nije mi palo napamet da ih jednostavno posadim sama. No mojoj baki je i zato mi je poslala poklon. Kao i svaka baka, smatra da je najbolji poklon hrana. I slažem se s njom, dok god je u pitanju svježe povrće i voće iz vrta. Nisam se mogla odlučiti hoću li ih napraviti onako u kajgani ili u nekoj šarenoj kombinaciji, ali evo prevagnulo je šareno. Ipak proljeće odlikuju boje. Slanutak obavezno namočite preko noći ako ga sami kuhate. A ako želite još bržu kombinaciju onda ga kupite gotovog, kuhanog u konzervi. Isto vrijedi i za leću. Ovaj ručak možda izgleda lagano, no vrlo je zasitan. I ne, nema unutra puno mesa, samo je kombinacija povrća i grahorica takva da te drži dugo sitim. Namjerno neću napisati količine jer ja ovo pravim samo za sebe, pa će biti malo ukoliko kuhaš za cijelu obitelj. Dakle, količinu si prilagodite prema vlastitim potrebama.
luk
češnjak
šparoge
slanutak
leća
crvena paprika
pileća prsa
maslinovo ulje + voda
začini (sol, jaggety, biber, bosiljak, peršin)
-slanutak i leću namočimo preko noći, operemo i stavimo kuhati
-kuhamo sve dok ne bude skoro gotovo (dok ti je još mrvicu pretvrd slanutak onda skidamo s vatre)
-u međuvremenu narežemo luk, papriku, češnjak i piletinu na kockice, šparoge očistimo od drvenastih dijelova i stavimo pirjati na malo maslinovog ulja i malo vode (dodajemo: prvo luk kratko pa češnjak i papriku i zatim piletinu i šparoge), sve posolimo
-kratko propirjamo a potom dodamo slanutak i leću i prelijemo vodom tek toliko da pokrije, po potrebi dodajemo još vode
-pred kraj začinimo i dinstamo dok ne bude gotovo
Primjedbe
Objavi komentar