Pereci sa sirom
Cijeli ovaj tjedan se nekako prisjećam svog djetinjstva. Jako puno vremena sam voljela provoditi u kuhinji s mamom i bakom, pa su mi tako najdraža jela upravo ona koja su njih dvije pravile. Mama je uvijek bila prava domaćica. Imala je hrpu različitih modlica za kolače i recepte koje su svi htjeli nakon što su probali. Meni su najdraže modlice bile one za perece i one za cvjetiće. S godinama su se negdje pogubile tako da perece nismo jeli koliko nema i modlica.
Prošli vikend sam odjurila na gradsku tržnicu. Tržnica subotom mi je jedna od čari malog grada u kojem živim. Sve vrvi ljudima, a ljudi koji rade na štandovima radili su i kad sam bila dijete. Zapravo sam išla po tegle za cvijeće i na istom štandu ugledala davno izgubljene modlice za perece. Naravno, kupila sam ih i naravno odmah su osvanuli i pereci. U bezglutenskoj, mojoj, originalnoj verziji. Baš me usrećuju te mali stvari u životu.
p.s. odgovor na pitanje gdje kpim GF kukuruzno brašno: u oklici Virovitice postoji mjesto Cabuna, tamo se krije Dedin mlin i provjereno bezglutensko kukuruzno brašno. Melje se na posebnom mlinu jer i oni imaju celijakičara u obitelji :)
Možda vam se količina svega čini malo, ali meni je ispala velika tepsija i pol, cca 30 komada pereca pa prilagodite količinu sebi :)
1oo g sitno ribanog tvrdnog sira (Gouda)
50 g gustina
50 g kukuruznog brašna
2 žlice tekućeg jogurta
2 žličice maslinovog ulja
1 jaje
1/2 žličice PZP-a
sol
žutanjak za mazanje
sezam za posipanje
-sir naribamo na najsitniji ribež, dodamo sve ostale sastojke, posolimo po želji i zamijesimo tijesto
-podlogu pobrašnimo i tijesto razvaljamo
-režemo perece modlicama, (ostatak tijesta premjesimo i opet razvaljamo, postupak ponavljamo dok ne potrošimo tijesto), stavljamo na papir za pečenje
-pečemo u zagrijanoj pećnici na 200 °C 10 min
Primjedbe
Objavi komentar