Juneći but u vinu s njokama
Išli smo na svadbu pa sam razmišljala što ću jesti. Baš sam si dala truda da se pogostim. Savršena izlika za "special occasion" vino u jelu. A uz umak mi najviše pašu njoke, one su mi baš svečane. Moja majka je uvijek mijesila njoke jer je to kao čas posla, a odlika dobre domaćice je kad nešto zna sama zamijesiti. Iako je za mene još bolja domaćica ona koja zna zamijesiti, ali i kupiti gotove njoke i umjesto da mijesi legne i odmori noge. Neki bi rekli, to su današnje moderne žene, ja to nazivam to su današnje pametnije žene.
No, mogu ja biti pametnija koliko hoću, ali nemam za kupiti gotove njoke bez glutena u svom gradu. Mislim stvarno su brzo gotove, najviše posla je oguliti krumpir i čekati da se skuha i prohladi. Meso se raspada koliko je mekano i sočno, a kakvog li je okusa umak od vina trebam li posebno govoriti? Za salatu sam si jednostavno skuhala ciklu. Tko voli, nek izvoli! :)
p.s. neka te ne uplaši kombinacija voća i povrća u umaku, savršeno se ljube i ne, umak nije sladak!
NJOKE
250 g skuhanog krumpira i batata (omjer pola-pola)
100 g kukuruznog brašna
100 g prosenog brašna
1 jaje
sol, začini (peršin, origano, bosiljak)
-skuhamo krumpir i batat, izradimo ga u pire i ostavimo da se ohladi
-u ohlađeno dodamo brašno, jaje, sol i začine i zamijesimo tijesto
-tijesto podijelimo na manje dijelove i rukama oblikujemo (valjamo) tijesto od sredine prema krajevima dok ne oblikujemo tanki valjak (debljine prsta) - pobrašite si površinu i ruke da vam se ne lijepi
-tijesto izrežemo na manje dijelove cca 2-3 cm dužine
-zakuhamo vodu i ubacimo njoke unutra, kuhamo dok ne isplivaju na površinu
JUNEĆI BUT U UMAKU
6 junećih šnicli od buta
4 žlice prosenog brašna
2 srednje mrkve
1 veći krumpir
3 manje jabuke
2 luka
600 mL bijelog vina
100 mL vode
maslinovo ulje
maslac
sol, biber, lovorov list
-juneće šnicle istući batom i zarezati na nekoliko mjesta s obje strane, posoliti ih i popapriti te dobro uvaljati u brašno i tako ih ostaviti sa strane cca 30 minuta da odmore
-za to vrijeme nasjeckamo luk, naribamo mrkvu, krumpir i jabuke
-na malo maslaca i malinovog ulja kratko pečemo šnicle sa obje strane dok lagano ne porumene, izvadimo ih van sa strane na tanjur
-na maslac i maslinovo ulje ubacimo luk i kratko ga prodinstamo, zatim dodamo mrkvu, jabuke i krumpir i dinstamo 5 minuta, zalijemo vinom i vodom, dodamo soli i lovorov list, ubacimo meso unutra, poklopimo i ostavimo da se kuha na laganoj vatri 1,5 sat (uz povremeno miješanje)
Primjedbe
Objavi komentar