Janjetina s krumpirom u motaru



Kako sam se samo poveselila kad sam kao "slučajno" izvadila komad janjetine koji čeka neku izliku/priliku da ju napravim. Onako na polužmirečki sam gurnula ruku u ledenicu i mislim si šta god izvadim, bit će dobro. Kad ono janjetina. Zašto bi janjetinu jeli samo kad su pričesti, krizme i svatovi? Ajmo jest janjetinu utorkom #vansvihtradicija. Vikend sam provela na moru, poluaktivno, polupasivno. Volim hodati plažom, skupljati školjkice pa došetati do neke divlje plaže na kojoj rastu blagodati Jadrana. Iako sezona tek počinje, uspjela sam ubrati dvije šake motara. Motar je jedna predivna aromatična biljka puna ljekovitih svojstava. A raste, zamislite u kamenu. Samo ju trebaš ubrati. Pa sljedeći put kad budeš u prilici, uberi ga :) I tako sam ja danas, sama, samo za sebe složila ručak koji obično jedemo obiteljski, na putu do/sa mora. Ako putuješ starom cestom, grijeh je ne stati negdje na janjetinu sa žara s krumpirom ispod peke. To je otprilike to, osim što je moja janjetina iz pećnice, a krumpir je grilan. Mnogi griješe kada tvrde da se dobra janjetina može napraviti samo na žaru ili ispod peke. Nit imam žar, nit imam peku. Ali imam pećnicu i izum stoljeća-vrećice za pečenje. Ovome me podučila moja mudra majka. Ako želiš da ti nešto ostane sočno, upotrijebi vrećicu za pečenje. Janjetina je osjetljivo meso, kao i zečetina. Ako ju samo nasoliš i staviš peći u pećnicu, ostat će ti suha i žilava. No, na ovakav način neće :) A i krumpir je poseban. Osobito kad ga polurestaš u soku koji je pustila janjetina, luk i motar. Mmmm...


JANJETINA IZ PEĆNICE

-janjetinu odmrznemo preko noći (ili upotrijebimo svježu)
-izrežemo ju na manje komade (za porcije) i dobro nasolimo
-stavimo ju u vrećicu za pečenje (ne zaboravite vrećicu izbockati na nekoliko mjesta odozgora) pa u tepsiju i pečemo na 180°C cca 50 minuta
-nakon toga, janjetinu izvadimo iz vrećice, pećnicu pojačamo na 200°C i pečemo još 10-15 minuta dok janjetina ne požari


GRILL KRUMPIR

-krumpir ogulimo i izrežemo kao za pomfri i stavimo ga kuhati
-kuhamo ga cca 20-30 minuta na laganoj vatri (pazite da ne prekuhate)
-ocijedimo ga i premjestimo na grill tavu, uključimo na srednju vatru
-iz tepsije gdje se pekla janjetina uzmemo cca 10 žlica tekućine koju je pustila janjetina i dodamo krumpirima u tavi
-narežemo luk na ploške i dodamo ga krumpirima, a zatim i šaku motara
-nemojte dodatno soliti krumpir, dovoljno je što će popiti iz tekućine i nemojte ga miješati kuhačom već samo tu i tamo protresite tavu da se odljepi od podloge
-krumpir je gotov kada sva tekućina ispari (pazite da ne zagori, smanjite vatru pred kraj kada ostane vrlo malo tekućine)

#nospecialoccasion DOBAR TEK!

Primjedbe

Popularni postovi