Smokvella



Sredina tjedna. Jedu mi se palačinke, a pojela sam sav KoKo-LoKo i sad ih nemam ŠČIM namazat. Zato je vrijeme da sa vama podijelim ellu ellu smookvellu. Nisu to samo smokve, ali smokve su baza i krasna su namirnica pa i one zaslužuju biti naslov neke moje kreacije.

Inače, kad god nešto radim najvažnije mi je da je meni fino i da mi paše. Moj muž je moj najveći kritičar i nikada mi neće reći da mu je nešto fino ako nije. On je čovjek od krmenadla, graha i urmašica. U prijevodu voli masno, slasno i slatko. Jako slatko. Jeo je i on nekada davno zobene pahuljice i jogurt, bar tako kaže legenda. Jučer jedem palačinke okupane smokvellom i pitam ga hoće li probati. Naravno da hoće, sve će on probati što dobro izgleda. I tako moje palačinke, skupa sa smokvellom odoše na kupanac sa krmenadlom. Rekla bih da nije imao niti jednu kritiku, ali to onda ne bi bio on. Uvijek na kraju svake rečenice postoji ali. Ovaj put 'ali' se odnosio na šećer. Kaže on jako je fino ovo samo bi ja tu dodao šećera. Pa to ni nije kritika, čovječe! Uglavnom, sve mi je pojeo.

Šećer je kao i sol, što ga više stavljaš, više te traži. Jednom kad ga izbaciš, prirodni šećeri ti postanu slatki, ponekad i preslatki. Meni je recimo med strašno sladak, kao i suhe smokve.

Sad imam namaza, a nemam palačinki, opet sam u problemu. Zato ću opet speći palačinke, a ti ako već nisi probaj i palačinke i smokvellu.

50 g badema
50 g lješnjaka
10 g chia sjemenki
100 mL vode
40 mL mlijeka
7 suhih smokava
20 g kakao praha
20 mL kokosovog ulja


-bademe i lješnjake kratko tostirati u pećnici (dok se ne počne odvajati ljuska sa lješnjaka)
-suhe smokve i chia sjemenke potopiti u 100 mL vode i 40 mL mlijeka  cca  30 minuta a potom sve zajedno s tekućinom prebaciti u blender i kratko blendati
-dodati bademe, lješnjake, kakao i kokosovo ulje te blendati dok ne dobijemo kompaktnu smjesu


S ljubavlju, uz miris pečenih palačinki.

Primjedbe

Popularni postovi