POPAJin kruh
Mladi špinat u kruhu u iščekivanju mladih kopriva u proljeće. Ako je itko ikad posjetio seosko imanje Zlatni klas u Otrovancu, onda je morao probati nešto s njihovog bogatog menija, koji uključuje i koprive. Malokad cvilim nad glutenskim menijem, ali ako se to i dogodi, onda je to upravo tamo. Uf, kad iznesu zeleni kruh, ili zelenu podlogu za pizzu, onda moram lagati kad me muž pita pa jel te ne privlači ovo? Ma kakvi, šta ti je, samo ti jedi lijepo. Kad bih rekla da i ja želim jesti koprive u kruhu, ostavio bi sve, izgubio apetit i vozio me doma da si napravim svoj, pa bi se vratili i zajedno jeli koprive. Sve samo da nisam gladna i željna. Ponekad imam osjećaj da baka živi samnom, redovito provjerava imam li što za jesti i jesam li gladna. Danas putujemo pa sam sinoć miješala kruh. Za večeru i za put. Da, ovo se ne mijesi, već miješa. Savršeno. POPAJ za špinat, in za protein. Izvana tvrd, hrskav, a iznutra mekan, kao duša. Baš po mjeri mog karaktera. Za večeru sam pojela čitavu polovicu, jedva sam se zaustavila. Mazala sam maslac i svježi sir na njega, baš mi je godilo. Nisu mi odmah narasli mišići kao Popaju. Možda nisam pojela dovoljno. Zato se ja bacam na ostatak kruha, a vi se bacite na recept!
100 g heljdinog brašna
100 g prosenog brašna
50 g mljevenih chia sjemenki
50 g lanenog brašna
50 g svježeg sira
50 g špinata
100 ml mlijeka
100 ml vode
1 žličica sode bikarbone
1 žličica jabučnog octa
soli po želji
-pomiješamo sve suhe sastojke
-u blender stavimo špinat, vodu i mlijeko i blendamo dok se ne sjedini u zelenu tekućinu
-dodamo zelenu tekućinu, sir, sodu i oct u suhe sastojke
-dobro izmiješamo i sjedinimo kuhačom, prebacimo na papir za pečenje, oblikujemo žlicom (ne rukama)
-pečemo u zagrijanoj pećnici na 190°C, 40 minuta
Primjedbe
Objavi komentar