Pizza
Ma tko ne voli ovu talijansku ljepoticu numero 1.? Vole ju i stari i mladi, a naročito djeca. Kad pitaš klince što bi jeli 7 dana u tjednu, odgovor je PIZZA. I to samo zato što nisu probali moje varivo. Na prvi pogled neki bi rekli da ovo nije zdrava pizza jer izgleda kao i svaka druga. Oh, ali je. Fina je i zdrava kol'ko je dugačka i široka.
Story of my life: naruče pizzu i onda me pitaju jel' mi sline cure. Ne, jer sam jela tu prije i jedem svoju sad i vjeruj mi moja je bolja nego tvoja. Dok oni naruče pizzu, moja je već pečena i napol se ohladila jer čekamo njihovog dostavljača. Mislim da je moja pećnica bolji dostavljač od njihovog.
Puno puta sam pravila podlogu za pizzu dok nisam pogodila omjer različitih brašna da dobijem neutralnost, hrskavost i 'autentičnost' okusa. Osim podloge i nadjev ima svoju priču. Ne koristim kečap, već svježi sir. Svi se mršte kad to kažem, sve dok ne probaju.
Već sam pisala o tome da ne mogu jesti svinjetinu u obliku svježeg mesa. Zato ju nastojim povremeno pojesti u obliku suhog mesa, bar kad je sezona kolinja. Možda će neki reći da je bolje staviti pureću ili pileću salamu umjesto kobasica i šunke. Ne slažem se. Pročitaj deklaraciju. U toj kao salami od najboljeg purećeg mesa ima svega, ponajviše aditiva. U ovoj kobasici i šunki možeš na prste jedne ruke nabrojati sastojke i još ti ostane slobodnih prstiju. Naravno, ako je u pitanju prava pravcata domaća verzija. Ja kupovne verzije ne konzumiram, zbog kontaminacije, o kojoj više možeš pročitati ovdje.
A sad izaberi jedan dan u tjednu i ispeci svoju zdravu dozu Italije :)
Podloga:
2 žlice kukuruznog bijelog brašna
3 žlice prosenog brašna
3 žlice lanenog brašna
8 žlica vode
-ugrijati pećnicu na 230°C
-sve sastojke izmiješati i oblikovati žlicom na papiru za pečenje
-peći podlogu 10 minuta
Nadjev:
2 žlice svježeg sira
malo tvrdog naribanog sira
2 šampinjona
malo suhe šunke i kobasice
masline
origano
-izvaditi podlogu iz pećnice, namazati svježim sirom, posuti tvrdim sirom, staviti narezane šampinjone pa šunku i kobasice, zatim masline i posuti origanom
-nastaviti peći na 230°C još 10-12 minuta
Primjedbe
Objavi komentar