Pincete


Volim igru riječima, osobito u naslovu svojih recepata. Naravno da se ne radi o čupanju obrva, već o malim pincama. 

Iako je pinca uskrsna slastica koja je tradicionalna za mediteranski dio lijepe naše, sve više se uvlači i u kuhinje ostatka Hrvatske. Svoju prvu pincu (glutensku) probala sam tijekom studiranja, a svoju prvu pincu (bezglutensku) sam pravila prije 3 godine. Kod nas prave pince nema za kupiti u svakoj drugoj pekari ili trgovini, kao što je to na moru. O bezglutenskoj ne treba ni pričati, naravno da je nema za kupiti. Prva pinca, prije tri godine bila je napravljena s kupovnim Mix b i rižinim brašnom. Iskombinirala sam nekoliko recepata i slijedila se osjećajem koja bi kombinacija brašna i sastojaka bila najbolja. I zaista, ne znam je li to bila početnička sreća ili mi je jednostavno od prve uspio recept, ali bila je to pinca koja je dostojno mogla stajati uz original. Evo pronašla sam i sliku za dokaz! :)


Nekada sam od mediteranaca slušala priče o "teškom" spravljanju pince, kao da je riječ o znanstvenoj fantastici: to ti ne zna svatko, to ide puno jaja, to se teško diže, to se mora dugo dizati, mijesiti... Ispalo je da to uopće nije tako. Isto kao i ušećeravanje badema. Probala sam oboje i ne vidim problem u pravljenju istog. Doduše moraš imati dobru ruku i osjećaj za kuhaču. Zato, ako ste i vi čuli takve priče, zanemarite i odvažite se! :) 

Ove godine sam prilagodila vlastiti recept. Ovogodišnje pince posvećujem svojoj dragoj prijateljici Sanji koja je odnedavno promijenila način života i prehrane. Sanja jede po LCHF principu pa sam kombinirala brašna koja ona jede i naravno, umjesto šećera sam koristila med. Jako sam zadovoljna okusom i mirisom :) A nadam se da će zadovoljiti i njezino nepce :)


150 g bademovog brašna
150 lješnjakovog brašna
50 g kokosovog brašna
1 suhi kvasac
2 šake miješanog suhog voća (brusnice, smokve, grožđice)
1 veća jabuka
malo korice limuna, limete, naranče
2 čepića ruma
2 čepića likera po želji
2 žlice meda
125 g otopljenog maslaca
3 jaja (1 cijelo, 2 žutanjka)

-pomiješati sva brašna i kvasac, dodati suho voće, naribati jabuku i malo korice limuna, limete i naranče na najsitniji ribež, dodati rum, liker i med, zatim otopljeni maslac i jaja
-ručno umijesiti tijesto (bit će jako ljepljivo i jako mekano, no tako treba biti)
-ostaviti u posudi, pokriti krpom i staviti na toplo da se diže sat vremena
-nakon sat vremena  rukom oblikovati kuglice veličine šake (pobrašnite svaku da se ne lijepi za ruke), i stavljati ih na papir za pečenje u tepsiju
-tako pripremljene kuglice prekriti prozirnom folijom i s dvije krpe te ostaviti na toplom da se dižu još sat i pol
-ja sam svoje prije pečenja prelila medom i posula lješnjacima, ali nije obavezno
-peći ih  u zagrijanoj pećnici na 180°C 35 minuta
NAPOMENA: ja sam pravila pincete jer su mi zgodnije za jesti i za ponijeti kad idem nekud, ali vi možete napraviti i jednu veliku, samo onda morate prilagoditi vrijeme pečenja, naravno



Sačuvala sam i recept s mix b, rižinim brašnom i šećerom pa ga stavljam ovdje u slučaju da neki bezglutenac želi isprobati tako :)

1 kg brašna (pomiješati pola kg rižinog i pola kg mix b)
2 kvasca
1 maslac 250 g (otopiti)
1 velika jabuka (naribati)
6 jaja (2 cijela, 4 žutanjka)
3 šake šećera, 1 vanil šećer
4 šake grožđica
korica od 2 naranče, pola limuna i pola limete
rum, višnjevac i ekstrakt vanilije (odokativno, po želji, ja uvijek stavim malo više)
malo mlijeka za pomijesiti

-brašno pomiješati, staviti kvasac da se diže u malo mlijeka, do tada sve ostale sastojke staviti u brašno, dodati kvasac i umijesiti-dodavati mlijeko po potrebi dok se ne umijesi lijepo i mekano
-podijeliti tijesto u dva dijela, oblikovati loptice, staviti ga u tepsiju na papir za pečenje, pokriti s dvije krpe i nekom laganom dekicom (da se što bolje digne) i staviti negdje na toplo da se diže cca 2 sata, potom tijesto premijesiti, opet dobro pokriti i ostaviti da se diže još 2 sata
-razrezati tijesto po sredini nožem, pokriti ga alu folijom i staviti peći u ugrijanu pećnicu na 200° cca pola sata, potom izvaditi, premazati pince žutanjkom, posuti izmrvljenim kockama šećera i vratiti u pećnicu na 15tak min 
-s obzirom da je naše brašno drugačije i da ne može biti sočna kao s običnim brašnom, ja sam ju prohlađenu izrezala na šnite, ugrijala vodu, šećer i rum i tim preljevom zalijevala šnite prije jela bude baš kao ''prava''

Primjedbe

Popularni postovi