NARANČASTI RUČAK
Ne znam kako kod vas, ali u mojoj obiteljskoj kući nedjelja je bila dan kada se spremao "poseban" ručak. Pohano meso, pire, tartar, lazanje, štruce... sve ono što iziskuje "više" vremena jer ipak je nedjelja. Kod mene uvijek nešto naopako, pa je tako nedjeljnji ručak postao ručak ponedjeljkom. Danas na mom bezglutenskom meniju kao i većinu vremena piletina. Svinjetina mi ne odgovara, jednostavno je ne mogu probaviti, izaziva mučninu i probavne smetnje, volim janjetinu al nju ne mogu jesti svaki dan. Puretina mi je isto što i piletina, a zalihu domaće zečetine sam ispraznila jesenas. Piletina ne mora biti dosadna i jednolična. Naravno, ako pečeš ili kuhaš pileća prsa 4 dana u tjednu na isti način, dojadi ti. Zato sam ju danas povezala sa špinatom i dobila ove prefine kuglice. Njih sam zavaljala u sezam i lan i začinila. Uz njih sam priložila gljive i batat.
Noćas sam sanjala juhu. Što god to značilo, ja sam odlučila da u mojoj sanjarici to znači da mi se jede juha, gusta povrtna juha. Nju sam začinila jednim čarobnim začinom koji se zove Jaggety. To je prirodna, domaća vegeta, bez aditiva, koju je napravila jedna divna žena Jasna Karavanić. Jasna je omogućila svim bezglutencima da bez straha vegete svoja jela i uživaju u svakom zalogaju.
Jako volim jesti, jako, jako! Ali, to ste već valjda do sada i shvatili :)
GUSTA POVRTNA JUHA
maslinovo ulje
1 luk
1/2 puter tikve
1/2 batata
4 manja krumpira
1 mrkva
svježi sir
pržene bučine sjemenke
začini ( sol, slatki curry, Jagetty, biber, peršinov list)
-na par kapi maslinovog ulja prepržiti nasjeckani luk
-izrezati puter tikvu, krumpire, batat, mrkvu na podjednake kockice, dodati na luk i zaliti vodom (da prekrije sve), dodati prstohvat soli, poklopiti i ostaviti da se kuha sve dok povrće ne omekani
-kada je sve gotovo, dodati navedene začine po želji i izraditi štapnim mikeserom (ili prebaciti u blender i izblendati)
-ukoliko vam se čini pregusto, možete dodati malo vode
-pri posluživanju na tanjur staviti malo svježeg sira i posuti prženim bučinim sjemenkama
FINE PILEĆE KUGLICE
1 pileća prsa
1 jaje
2 šake mladog špinata
začini (bosiljak, origano, biber)
sezam/lan
-piletinu očistiti i samljeti u mljeveno meso (ili izrezati na tanke trakice, a trakice na male kockice)
-špinat sitno nasjeckati
-sve staviti u jednu posudu, dodati jaje i začine te oblikovati kuglice
-kuglice valjati u lan i sezam, staviti na papir za pečenje
-peći 30 min na 200°C
Primjedbe
Objavi komentar