Na-zdravlje, na žlicu
U kuhinji sam totalno fleksibilna. Volim iznenađenja, volim promjene. Totalna suprotnost ostatku mog života. Valjda zato volim kuhati. Kad se najmanje nadam stvari se pretvore u nešto predivno ili postanu totalni fijasko. I ne pošizim zbog toga. Danas sam zaplanirala napraviti pileće ražnjiće i dinstati grašak, a onda se pojavila mama s porilukom. Dok smo sjedile i pričale meni se zavrtjela ideja o varivu, čušpajzu ili kako to već ljudi u našem kraju zovu. Uglavnom, na žlicu. Ručala sam, najela se i cijelo vrijeme na poslu razmišljala kako jedva čekam doći kući opet jesti varivo. Ponekad gledam u djecu i razmišljam kako ih urazumiti da zavole varivo, da im postane stvarno fino. Ne da ga jedu jer im mama kaže da je to zdravo i da nekad treba jesti i juhicu. Varivo bi svi trebali voljeti kao i šniclu. Nisam ni ja voljela varivo. Kad sam bila mala baka je kuhala varivo na el klasiko način. Napravila zapršku, dodala crvene paprike, zalila, unutra natrpala krumpir, suha rebra, grašak i noklice. Prvih 5 žlica si jeo ulje koje je isplivalo na površinu, a onda mješavinu brašna, paprike i tog finog povrća koje se kupa u masti. Međutim, kad povežeš prave sastojke, na samo par kapi masnoće i to ne zbog masnoće nego zbog tog krasnog okusa ulja, onda je varivo nešto što bih naručila i u restoranu.
Brašno u varivu uopće nije potrebno, može ga zamijeniti krumpir. Tako da je ovo i gluten free, bez brašna :) Kurkumu treba staviti oprezno, malo. Ona je intenzivna, ali daje posebnu notu i okus varivu.
1 ljubičasti luk
1 češanj češnjaka
maslinovo ulje
1/2 pilećih prsa
1/2 batata
1/2 mrkve
1 poriluk
2 šake leće
2 krumpira
začini (jaggety, kurkuma, sol, biber, bosiljak)
-narezati pileća prsa, luk i batat na kockice, a mrkvu i poriluk na ploškice
-na par kapi maslinovog ulja popržiti luk i češnjak, dodati pileća prsa, malo podliti i kratko prodinstati
-dodati batat, mrkvu, poriluk i 2 šake leće, začine i zaliti vodom tako da sve pokrije, kuhati 20 minuta
-nakon 20 minuta naribati na najsitniji ribež 2 krumpira, pustiti krumpir na pusti škrob i da se skuha još 10 minuta
Pola sata posla, i neće ostati za sutra dan, sigurno :) Mjera je za dvoje, pa ako vas je više samo poduplaj sastojke
Primjedbe
Objavi komentar