Lavandino
Prošli vikend miris lavande iz bakinog vrta vratio mi je film unatrag. Često se to dogodi, znaš ono kad pomirišeš nešto pa ti sjećanja navru. Čudesan je taj naš um. Ovaj put miris lavande me vratio na Krk. Tamo sam prije nekoliko godina jela najbolji ikad - sladoled od lavande. Ovaj sladoled il' voliš il' ne voliš. Isto kao i s marcipanom, nema između. Tad je bio prvi i zadnji put da sam ga jela, logično, jer otkad samnom putuje i moja suputnica antiglutenuša, izbor sladoleda se naglo smanjio. Ubrala sam si lavandu za vazu, čisto da mogu vratiti sjećanja kad mi dođe. Dođem kući, njuškam lavandu i navre mi ideja. I to dođe od mirisa?? Napravit ću sladoled od lavande. Samo za istinske ljubitelje ove aromatične biljčice. Za morske lavove i one koji se tako osjećaju. Za nas koji bi isto jeli sladoled bezbrižno kad hodamo rivom. Živjela lavanda!
1 jaje
50 g meda
70 g grčkog jogurta
70 mL mlijeka
prstohvat cvjetića suhe lavande
-jaje i med izmiješati pjenjačom, dodati grčki jogurt i mlijeko, izmiješati i staviti na laganu vatru
-konstantno lagano miješati pjenjačom i kuhati dok se smjesa ne počne zgušnjavati cca 10tak minuta
-kada se smjesa zgusne, prebaciti, skinuti je s vatre, i svako malo promiješati da se ne uhvati korica i tako dok se ne ohladi
-u ohlađenu smjesu dodati cvjetiće lavande
-staviti u posudu i premjestiti u zamrzivač
-nakon 30 minuta izmiješati smjesu da razbijemo kristaliće leda, vratiti u led, postupak ponoviti opet nakon sat vremena
p.s. nemojte pretjerati s lavandom, poprilično je intenzivna, i iako vam se na prvu ne čini da je smjesa poprimila okus, pustit će aromu kroz proces hlađenja. Ako ne voliš naići na cvjetić po zubom, onda suhe cvjetiće prije samelji u prah i dodaj prah u smjesu.
Smjesa je dostatna za 2 kuglice sladoleda pa ako želiš više, samo povećaj omjere :)
Primjedbe
Objavi komentar