Indijske pitice
Ne, ovi mini pite nisu stigle poštom iz Indije. Ime su dobile su po itekako vrijednoj spomena - kremi od indijskih oraščića. Jeo mi se šlag. Tko još ne voli šlag? Opcija šlag iz vrećice nije opcija, a ni ona umjetna, iz tetrapaka. Šaum ne možeš istući na pari s medom, a šećer izaziva urnebesne reakcije u mom organizmu. Ma nikad mi nije sjelo to tzv. tučeno vrhnje u kolačima. Teško je, bude ti muka, jedino daje volumen svakom kolaču. I to je to. Sjeda oku izdaleka, kao umjetne trepavice ruskog volumena. Misliš si vaaauu, predivno i onda pogledaš izbliza - ne vidiš gdje je oko, a gdje kapak. Uvijek tražim zdravu alternativu i na kraju je pronađem. Ova indijska krema svojim okusom baš jako podsjeća na šlag, a podloga na maminu domaću bajaderu. Može li bolje?
Orašasti plodovi neizostavan su dio svake zdrave prehrane. Kada koristite orašaste plodove ili sjemenke, dobro ih je namakati prije. Ne zato da bi nabubrili i izgledali veće, već zbog brojih prednosti. Možda je malo više posla, u smislu razmišljanja unaprijed da ćemo nešto praviti pa si ranije pripremiti, ali sve drugo što trebate napraviti je potopiti ih u vodu.
Prednosti namakanja:
Namakanjem orašastih plodova, sjemenki i žitarica smanjujemo sadržaj fitinske kiseline koja inače sprječava apsorpciju magnezija i kalcija u našem organizmu. Također neutraliziramo enzime i lakše probavljamo njihove hranjive tvari. Ukoliko si želite olakšati posao s namakanjem, orašaste plodove možete namočiti čim ih kupite. Potopite ih u vodu, dodate mrvicu soli i pustite da stoje onoliko koliko je toj namirnici "propisano". Isperete ih u čistoj vodi i osušite u dehidratoru ili pećnici na niskoj temperaturi, od 50°C, pospremite u staklene teglice i po potrebi koristite.
Bacimo se sad na ovaj indijski recept:
Podloga:
100 g datulja (cca 15 komada)
100 ml vode
3 žličice kokosovog brašna
3 žličice bademovog brašna
1 žličica mljevenih chia sjemenki
2 žličice sirovog kakao praha
2 žličice krupno mljevenih kakao zrnaca
-datulje i vodu staviti u blender i blendati dok ne dobijemo finu kremastu smjesu
-premjestiti u posudu i dodati ostale sastojke, sjediniti ih špatulom i rasporediti u kalup (ja sam koristila silikonski)
-staviti u hladnjak da se stegne dok pripremamo kremu
p.s. kakao zrnca sam kupila u Mulleru i u što god da ih stavim odlično je, ostanu takvi kakvi jesu, tvrdi, hrskavi i gorki, pravi kakao! Odličan su kontrast slatkim datuljama.
Krema:
100 g indijskih oraščića
50 ml vode
1/4 štapića vanilije
1 žličica meda
-indijske oraščiće potopiti u 300 ml vode i ostaviti 2 sata, nakon toga ih isprati u čistoj vodi i staviti u blender s 50 ml vode, medom i vanilijom
-blendati do fine, glatke, svilenkaste smjese, rasporediti ih po prethodno pripremljenoj podlozi
Pitajmo zajedno! :)
Primjedbe
Objavi komentar