Čupavci
U promišljanju blagdanskih kolača, sinuli su mi napamet čupavci. Pa to je čista klasika, osim kad sam ja pitanju. Uvijek moram napraviti nešto po svom. Ili barem iskombinirati. Takva sam, drugačija, naopaka. Rekao bi moj tata: vječito glavom kroz zid dok zid ne pukne. Ovo je pravi obiteljski kolač. Mislim, napravila sam omjer da ispadne prava pravcata tepsija kolača. Odlučila sam se za ovo jer mi je baka rekla da bi pravila čupavce al joj biskvit uvijek potone i nisu baš neki.
Malo je reć da sam ja ovim biskvitom oduševljena. Ne zato što hvalim samu sebe jer sam ga ja izumila, stvarno je, što bi se reklo FLAFI. Dala sam ga najvećem kritičaru na probu. Posebno biskvit, posebno kolač u kompletu. Jedno deset puta me pitao jesam sigurna da to nije nešto glutensko ili nezdravo i sad mu pokušavam podvalit to pod bezglutensko i zdravo. Toliko mi nije vjerovao da sam morala pojesti čitav komad pred njim. Čist' da bude siguran. Čovjek nije mogao vjerovati. Kako biskvit može biti tako mekan, pahuljast i sočan. A čokoladni omot nije kupovna čokolada i nema šećera? Ah, volim kad nadmašim samu sebe. Eto, sad se hvalim.
Da stvar bude bolja, od klasičnog valjanja u kokos otišla sam i korak dalje i uvaljala ih u prepečeni kikiriki. Rapsodija. Boemska. Is this the real life? Is this just fantasy?
Naravno možete valjati u što god želite, kikiriki, kokos, lješnjak, badem...
BISKVIT (tepsija 24x35 cm)
5 jaja
malo soli
100 g prosenog brašna
50 g bademovog brašna
1/2 PZP (prašak za pecivo)
1/2 žličice sode bikarbone
3 velike žlice meda
50 mL mlijeka
-zagrijati pećnicu na 180°C
-odvojiti bjelanjke i žutanjke, bjelanjke s mrvicu soli istući u snijeg
-u posebnoj posudi brašna pomiješati sa sodom i PZP
-žutanjke i med miksati, dodati mlijeko i brašna i miksati dok se ne sjedini
-špatulom nježno ručno umiješati bjelanjke u smjesu od žutanjaka
-obložiti tepsiju papirom za pečenje i uliti smjesu, lagano protresti da se smjesa rasporedi
-peći na 180°C 20 minuta
-kad je biskvit pečen, odvojimo ga s papira za pečenje, pustimo da se ohladi i izrežemo ga na kockice (ispadne otprilike 35 kockica)
KIKIRIKI
500 g očišćenog kikirikija iz ljuske
-očistimo kikiriki, zagrijemo pećnicu na 150°C i stavimo ga prepeći 15 minuta (nemojte duže jer bi mogao postati pregorak)
-ostavimo da se ohladi, a potom ga sameljemo u blenderu ili mlinčiću (ja sam kombinirala pola u blenderu, pola sam batom istukla u krupnije komadiće)
ČOKOLADNI OMOT
60 g kokosovog ulja
140 g maslaca
6 žlica meda
200 mL mlijeka
100 g kakaa
-sve zajedno stavimo u posudu i na pari otopimo, biskvit močimo u prohlađenu (jako mlaku) čokoladu (ako je umočimo u pretoplu ili vruću, biskvit će previše upiti) pa valjamo u kikiriki ili što ste već odlučili
-na kraju stavimo u hladnjak da se čokolada stisne i to je to :)
Primjedbe
Objavi komentar